Duitsland Vakantieland

Het Duits Verkeersbureau geeft je graag meer informatie over de vele mogelijkheden die Duitsland jouw klanten te bieden heeft om te genieten van een heerlijke vakantie. Actief of ontspannen, natuur of stad, traditioneel of modern: in Duitsland komt iedereen aan zijn trekken!

Bestemmingen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

2 jaar geleden

Het land van Luther

Erfurt, fish market, town hall (1870) and Roland statue
 
In 2017 is het zover; Duitsland staat dan helemaal in het teken van Luther en dit kan een mooie reden zijn voor een bezoek van jouw klanten. Raak alvast bekend met dit thema in 2017, zodat je iedereen optimaal kunt inlichten.
 
Zijn naam hoort thuis in het rijtje groten der aarde die de wereldgeschiedenis een nieuwe wending gaven: Maarten Luther. Met zijn gedachtengoed ontstak hij een vonk die uitgroeide tot een vlammende revolutie,de Reformatie. In 2017 is dit precies 500 jaar geleden. Wij geven je vast tien redenen om het land van Luther te ontdekken. Wandel over een pelgrimspad,bewonder ingetogen kerken en imposante burchten en kom in eigentijdse musea  waar Luthers leven centraal staat alles te weten over een unieke periode in de geschiedenis.
 
1. Het Woord
In den beginne was het Woord. Nadat Maarten Luther de Bijbel vanuit het Grieks in het Duits had vertaald in kasteel de Wartburg in Eisenach,werd het Woord ook toegankelijk voor de ‘gewone man’. Voor deze meesterlijke prestatie had Luther - onder het pseudoniem Junker Jörg - slechts elf weken nodig. Zijn eenvoudige werkkamertje is op het tot het UNESCO-Werelderfgoed behorende slot nog altijd te bezichtigen.
 
2. Natuur
Geen betere manier om de visionaire hervormer te doorgronden dan op een pelgrimstocht door het dunbevolkte landschap van Oost-Duitsland. Wandel (delen van) de Luther route die historische Lutherplaatsen en steden als Leipzig en Wittenberg met elkaar verbindt. Het Lutherpad voert over meer dan 1.800 km door de deelstaten Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen, door heide- en bosgebieden, zoals het Thüringer Woud, langs de rivieren de Elbe en Mulde en plaatsen als Torgau en Zwickau.
 
3. Vakwerk
Het land van Luther is bezaaid met prachtige middeleeuwse steden. Kuier door eeuwenoude straten met traditionele vakwerkhuizen in stadjes als Mühlhausen en Quedlinburg. Schmalkalden heeft misschien wel het beroemdste vakwerkhuis: het Lutherhuis uit 1520. Het is letterlijk maar een kleine stap naar een modernere architectuurstroming die op zijn terrein net zo revolutionair zou blijken als de hervormingen binnen de kerk: het Bauhaus. Bezoek deverschillende locaties in Dessau en Weimar.
 
4. Devotie
Slechts een simpele steen bij Stotternheim herinnert aan de blikseminslag die de wereldgeschiedenis veranderde.Maarten Luther overleefde het natuurgeweld en trad in 1505 in het Augustijner Klooster in Erfurt. Op deze serene UNESCO-Werelderfgoedplek kun je tegenwoordig ook als bezoeker in alle rust overnachten. In de `geestelijke thuishaven’ van Luther wandel je door meer dan 500 jaar geschiedenis met als hoogtepunt de Krämerbrücke, de Duitse tegen hangervan de Ponte Vecchio.
 
5. Kunst en muziek
Bach, Cranach en Luther. Bewust of onbewust beïnvloedden ze elkaar. Zo componeerde Luther hymnen die Bach inspireerden en met zijn Lutherportretten gaf schilder Cranach de Reformatie letterlijk een gezicht. Ga naar het Bachmuseum in Leipzig ofhet Bachhaus in Eisenach om alles te weten te komen over de beroemde componist. Of bezoek het Cranachatelier in Wittenberg, waar niet alleen werd geschilderd, maar ook Luthers Bijbelvertaling werd gedrukt. Vanuit het hofje aan de markt landde het Evangelie bij het grote publiek. 
 
6. Het leven
Maarten Luthers leven begon en eindigde in Eisleben. Zowel het huiswaar Luther werd geboren, als het huis waar hij stierf, zijn ingericht als indrukwekkende musea. Met hun slechts enkele weken oude baby Maarten verhuisde de familie Luther in 1483 naar het 15 kilometer verderop gelegen Mansfeld. Ook dit huis behoort tot de vijf modern vormgegeven Luther gedenkplaatsen. Gezamenlijk geven ze een indringend beeld van de verschillende fasen van Luthers leven.  
 
7. Overtuiging
Bezoek in de Lutherstad Wittenberg de slotkerk met de deuren waarop Luther z’n 95 stellingen spijkerde– op 31 oktober 2017 precies 500 jaar geleden. Een aantal deuren verder bevindt zich het Lutherhaus. Het voormalige Augustijnenklooster is het grootste museum ter wereld dat aan de geschiedenis van de Reformatie is gewijd. Het Melanchthonhaus vertelt het verhaal van Luthers formidabele rechterhand a.k.a.spindoctor: Philipp Melanchthon.
 
8. De dood
Hoewel Luther zich expliciet tegen het vereren van heiligen verzette, heeft zijn wassen dodenmasker inmiddels misschien wel een status als relikwie verworven. Dit uitzonderlijke masker wordt veilig bewaard in de Marktkerk van de stad Halle, destijds een van Luthers favoriete plaatsen om zijn ideeën te verkondigen. Stap naar binnen om het originele afgietsel van Luthers gezicht en handen te zien en werp een blik op de niet-alledaagse kerk met z’n vier kerktorens.
 
9. Romaanse stijl
Volg de 'Romaanse route', een van Duitslands 150 vakantieroutes, die zich uitstrekt in het noordelijke deel van het Lutherland Saksen-Anhalt. Deze voert langs kloosters, kerken, kastelen en kathedralen die tussen het jaar 950 en 1250 zijn gebouwd, als voorlopers van de gotiek. Hoogtepunt is Maagdenburg met zijn meer dan 1000 jaar oude dom. Oorspronkelijk een katholieke kerk, maar onder invloed van de Reformatie stond hier in 1567 de eerste protestantse dienst op het programma.
 
10. De liefde
Ze was niet op haar mondje gevallen, Katharina von Bora. Het was dan ook deze uit het klooster Nimbschen gevluchte non die Luther ten huwelijk vroeg, in plaats van andersom. ‘Herr Käthe’ zoals Luther zijn pittige echtgenote noemde, bestierde in Wittenberg huis en haard als een heuse manager. Op de plek van het klooster staat nu een prachtig hotel.Stap hier op de fiets voor een bezinnende tocht over de Elberadweg en maak een stop in het stadje Torgau, waar een indrukwekkend kasteel wordt bewaakt door twee échte beren.
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn