Frans Bureau voor Toerisme

Bij het Frans Bureau voor Toerisme kun je terecht voor alle toeristische informatie over Frankrijk. Het verkeersbureau helpt je graag om de ideale vakantie voor jouw klant samen te stellen. Op deze Ecademy vind je alle informatie over verschillende regio's in Frankrijk, populaire vakantiethema's, golf, overzeese gebiedsdelen, vervoer naar Frankrijk en alles over wintersportmogelijkheden. Bekijk ook de sales manuals, tips en filmpjes op ons YouTube-kanaal, om de klant te inspireren.

Bestemmingen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

3 jaar geleden

Vervoer in Parijs

Parijs, Ville Lumière en Ville d’Amour, niet voor niets zo geliefd! Maar hoe werkt het openbaar vervoer in Parijs? En hoe zit het met parkeermogelijkheden in de stad? Op deze pagina lees je er meer over en geven we aan waar je terecht kunt voor meer informatie. Parijs heeft een groot netwerk aan metro, RER, bus en tramlijnen. Het grote aantal stations, de vele verbindingen en de hoge frequentie zorgen ervoor dat je je snel kunt verplaatsen met het openbaar vervoer.

Metro

Er zijn 14 metrolijnen en ongeveer 300 stations. De eerste metro vertrekt rond 5:30 uur en de laatste rond 1:15 uur. Op vrijdag en zaterdag rijden de metro’s een uur langer. De metro’s rijden om de paar minuten, je hoeft nooit lang te wachten. Overstappen is heel eenvoudig dankzij de vele verbindingen en de talloze stations.

Iedere metrolijn heeft een eigen nummer en kleur. Op de plattegrond van de metrolijnen en op de borden in de stations staan de haltes en eindpunten van de metrolijnen vermeld. Om te weten te komen in welke richting je de metro moet nemen, is het belangrijk om de eindbestemming van de metrolijn op te zoeken van de richting die je op wilt gaan met de metro. Op de borden in de stations staan namelijk de eindbestemmingen vermeld bij de metrolijnen (onder de metrolijn en de eindbestemming staan vaak ook de stations vermeld waar de metro zal stoppen).

RER

De RER is de Parijse treindienst naar de voorsteden. De treinen rijden gedeeltelijk ondergronds en gedeeltelijk bovengronds en rijden gemiddeld ieder kwartier (eens in het half uur op zon- en feestdagen). Er zijn 5 lijnen (A, B, C, D en E) die gedurende dezelfde tijden als de metro rijden. De RER-lijnen worden buiten het centrum verder opgesplitst, bijvoorbeeld A1, A2, A3, A4 en A5. Ook hierbij is het van belang om goed te letten op het eindpunt van de richting die je op wilt gaan, vaak herken je daaraan de juiste RER die je nodig hebt om naar je plek van bestemming te gaan.

Tram

Er zijn meerdere tramlijnen die in het centrum van Parijs en daarbuiten rijden. Vakantiegangers maken over het algemeen minder gebruik van de trams dan van de metro’s, RER en bussen.

Plattegrond van de metro, RER en tram

De RATP is de openbaar vervoersmaatschappij in Parijs. Op de website van de RATP kun je op de interactieve plattegrond opzoeken waar een bepaald station ligt, handig voor wanneer je wilt weten in welke zone een station ligt (in verband met de tickets). Je vindt de plattegrond op www.ratp.fr/plan-interactif/

Bus

Er zijn circa 60 buslijnen in Parijs. De bussen rijden over het algemeen tussen 5:30 en 21:00 uur, maar er zijn ook bussen die tot middernacht rijden. De exacte tijden verschillen per buslijn. De bus is een aangename manier om je door te stad te verplaatsen en tegelijkertijd wat van de stad te zien.

Tussen 0:30 en 5:30 rijden er nachtbussen, deze worden Noctilien genoemd.

Meer informatie over de bussen, zoals plattegronden, kan je vinden op www.ratp.fr/informer/pdf/plans-bus/plans_bus.php

Reizen in de spits

De ochtendspits valt tussen 7:00 en 9:00 uur. De avondspits valt tussen 18:00 en 19:30 uur. Het is handig om op deze tijdstippen rekening te houden met grote drukte. Het meenemen van grote en zware bagage kan wel eens onhandig zijn gedurende de spits.

Gehandicapten

Voor mensen die in een rolstoel zitten, wordt het aangeraden om met de bus te reizen. Alle buslijnen zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel, behalve de Montmartrobus en de Roissybus. De perrons van de bushaltes zijn veelal op gelijke hoogte als de bussen, zodat reizigers eenvoudig de bus in en uit kunnen. Meer informatie: www.ratp.fr/fr/ratp/c_20620/bus-paris-et-banlieue/

Een groot gedeelte van de RER stations en de stations waar metrolijn 14 stopt zijn toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Dit betekent dat er bijvoorbeeld liften zijn en bredere toegangspoortjes op een gedeelte van de stations.

Meer informatie:
• RATP: www.ratp.fr/fr/ratp/c_23489/le-reseau-ferre/
• SNCF Transilien, treinverkeer in Parijs Ile-de-France: www.transilien.com/contents/fr/Docs—PDF/Plans/UFR_2013_v1_9.pdf 
• Infomobi, voor informatie over de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Parijs: www.infomobi.com/en/

Tickets

Er bestaan verschillende tickets waarmee reizigers voor een ritje, één dag of gedurende meerdere dagen met het openbaar vervoer in Parijs kunnen reizen. De bekendste tickets zijn de t+ tickets (geldig voor 1 ritje in het centrum van Parijs, overstappen is toegestaan als reizigers hetzelfde vervoersmiddel blijven gebruiken) en de Paris Visite kaarten die voor één of meerdere dagen onbeperkt geldig zijn in zones 1-3 of zones 1-5. Kinderen krijgen tot een bepaalde leeftijd korting, deze leeftijd is afhankelijk van het type vervoersmiddel.

Tickets voor het openbaar vervoer kunnen niet via het Frans Bureau voor Toerisme besteld worden. Ze zijn ter plaatse in Parijs te koop bij de ticketautomaten en loketten van de RATP (Paris Visite alleen bij de loketten) en bij het VVV kantoor van Parijs. Het is ook mogelijk om via de website van het VVV kantoor van Parijs online tickets te bestellen. De tickets kunnen naar Nederland worden verzonden, maar kunnen ook in Parijs bij het hotel worden bezorgd of worden afgehaald bij het VVV kantoor in Parijs (hoofdlocatie voor bezoekers, 25 Rue des Pyramides in het eerste arrondissement).

Meer informatie over vervoersbewijzen:

• Frans Bureau voor Toerisme: http://nl.rendezvousenfrance.com/nl/infosredac/metro-tram-bus
• VVV Parijs: en.parisinfo.com en  booking.parisinfo.com
• RATP: www.ratp.fr/nl/ratp/c_21879/toeristen/

Belangrijke stations in Parijs

 • Gare du Nord: de Thalys uit Nederland komt hier aan en vertrekt vanaf dit station;
 • Gare de l’Est: treinen naar Oost-Frankrijk, o.a. Reims, Metz, Nancy en Strasbourg;
 • Gare de Lyon: treinen naar Zuidoost-Frankrijk en de Franse Alpen;
 • Gare d’Austerlitz: treinen naar o.a. Limoges, Brive, Souillac, Cahors en Toulouse;
 • Gare Montparnasse: treinen naar Zuidwest-Frankrijk, o.a. Bordeaux, Brest, Nantes, Rennes, Quimper, Toulouse en Lourdes;
 • Gare St-Lazare: treinen naar Normandië, o.a. Le Havre, Cherbourg, Caen en Rouen;
 • Marne la Vallée-Chessy / Disneyland Paris: RER A4 richting het eindpunt Marne la Vallée-Chessy.
 • Versailles Rive Gauche (RER C) / Versailles Rive Droite en Versailles Chantiers (trein): stations bij Château de Versailles.

Pendeldiensten van en naar de luchthavens in Parijs

 • De Roissybus verbindt Paris-Opéra met vliegveld Charles de Gaulle – Roissy (CDG);
 • Easybus verbindt Parijs vanaf het Palais-Royal met vliegveld Charles de Gaulle;
 • De Orlybus verbindt Paris-Denfert-Rochereau met vliegveld Orly (ORY);
 • Orlyval is een automatische metro die RER B station Antony verbindt met vliegveld Orly.

Voor meer informatie over deze pendeldiensten en over andere mogelijkheden om tussen de luchthavens in Parijs en het centrum van Parijs te reizen, kun je terecht op de websites van de RATP, het VVV-kantoor van Parijs en Aéroports de Paris.

Taxi

Er rijden dag en nacht zo’n 17.000 taxi’s in Parijs. Taxi’s zijn te herkennen aan het (verlichte) bord op het dak van de taxi waar ‘Taxi Parisien’ op staat, een meter waarop het tarief van de rit vermeld wordt en een zwarte plaat die aan de rechtervoorkant van de taxi geplaatst is waarop het licentienummer staat. Een taxi aanhouden kan op straat, bij een taxistandplaats of door van tevoren een taxicentrale te bellen. Een taxi is vrij als het bord ‘Taxi Parisien’ groen verlicht is.

Er zijn 3 tariefsoorten. Het tarief is afhankelijk van de dag, het tijdstip en het traject (binnen of buiten de périphérique, de rondweg van Parijs). Meer informatie kan je vinden op de website van het VVV kantoor van Parijs.

Parkeren

Je kunt in Parijs op straat parkeren of in één van de vele parkeergarages. Omdat er veel verkeer in de stad is en het tijdrovend kan zijn om een parkeerplaats te vinden, kan het voor reizigers lonen om alvast op te zoeken waar er bijvoorbeeld een parkeergarage ligt in de buurt van de bestemming. Het VVV kantoor en de gemeente van Parijs verstrekken veel informatie over de parkeermogelijkheden.

Om je te verplaatsen in Parijs, wordt het aangeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Reizigers stellen regelmatig de vraag of ze de auto bij een station, een van de luchthavens, of aan de rand van de stad kunnen parkeren om vanaf daar met het openbaar vervoer verder te reizen. Dat is uiteraard mogelijk. Meer informatie is beschikbaar via de website van het Frans Bureau voor Toerisme: http://nl.rendezvousenfrance.com/nl/infosredac/parkeren

Met de fiets

Al fietsend de Franse hoofdstad ontdekken: geen probleem! Parijs heeft 200 km aan fietspaden, en fietsers zijn ook welkom op de 70 km aan busbanen in de stad. Er zijn organisaties die fietsen verhuren en tevens rondleidingen met een gids aanbieden (op de fiets uiteraard), maar het Vélib’ fietsverhuursysteem is ook bekend in Parijs. Er zijn veel Vélib’ punten verspreid door heel Parijs. Voor een klein bedrag kun je een (dag)abonnement nemen en daarbovenop komen de eventuele kosten voor het gebruik van de fiets. Die kosten zijn afhankelijk van de duur, maar iedere eerste 30 minuten zijn sowieso gratis!

Voor meer informatie over fietsen in Parijs kun je terecht op http://nl.rendezvousenfrance.com/nl/tips/fietsen-parijs

Andere grote steden in Frankrijk

Voor het openbaar vervoer in andere grote steden in Frankrijk kan je terecht op de website van het Frans Bureau voor Toerisme en op de websites van de VVV kantoren van de steden.

 

Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn