Frans Bureau voor Toerisme

Bij het Frans Bureau voor Toerisme kun je terecht voor alle toeristische informatie over Frankrijk. Het verkeersbureau helpt je graag om de ideale vakantie voor jouw klant samen te stellen. Op deze Ecademy vind je alle informatie over verschillende regio's in Frankrijk, populaire vakantiethema's, golf, overzeese gebiedsdelen, vervoer naar Frankrijk en alles over wintersportmogelijkheden. Bekijk ook de sales manuals, tips en filmpjes op ons YouTube-kanaal, om de klant te inspireren.

Bestemmingen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

3 jaar geleden

Châtel

Afbeeldingsresultaat voor chatel logo\

Afstand vanaf Utrecht: 940 kilometer (ongeveer 9 uur rijden).

Het charmante skidorp Châtel ligt tussen het meer van Genève en de Mont Blanc, in het hart van Les Portes du Soleil, één van de grootste en bekendste skigebieden in Frankrijk. Het dorp ligt vlakbij de Zwitserse grens op slechts 1,5 uur rijden van Genève.

Châtel is één van de 12 plaatsen in het internationaal bekende skigebied Portes du Soleil. In het authentieke dorp met veel chaletbouw vind je een mooi evenwicht tussen traditioneel en modern, terwijl het skigebied met 600km aan piste voor ieder wat wils biedt. Een vakantie met het hele gezin, een weekendje met vrienden of een romantisch uitstapje met je geliefde, Châtel is er uitermate geschikt voor. Het gezellige stadje, de vele faciliteiten, de evenementen en het uitgestrekte wintersportgebied waar het deel van uitmaakt, maken van Châtel de ultieme wintersportbestemming. Vanzelfsprekend neemt een skiër liever een skilift dan een bus om zich in een skigebied te verplaatsen. Skis aux pieds, noemen ze dat in Frankrijk. Châtel heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in stoeltjesliften, waardoor nu vrijwel heel Portes du Soleil gekenmerkt wordt door de “skis aux pieds”.

Skiën met kinderen

Châtel heeft het label Famille Plus Montagne. Dit betekent dat het skioord uitermate geschikt is voor kinderen en dat het over de nodige kinderfaciliteiten beschikt. Châtel biedt talloze mogelijkheden waarmee het hele gezin zich vermaakt. Châtel ligt in de Vallei van Abondance, bakermat van vele kaassoorten. Leuk is dan ook een bezoek aan een kaasboerderij, waarbij de boer(in) laat zien hoe de kaas gemaakt wordt. Naast het “sneeuwkoninkrijk der kinderen”, zijn er ook twee grote en veilige sleebanen in Pré-laJoux. De eerste baan is toegankelijk voor kinderen van 2 tot 6 jaar, de tweede van 6 jaar en ouder. De baan is vanuit het centrum bereikbaar met een gratis shuttle. Ook in Sous-Vonnes en Super-Châtel zijn deze sleebanen te inden. De Paarse Milka Piste richt zich speciaal op de jonge liefhebbers van sneeuw en natuur. Op deze piste in Super-Châtel wordt op een speelse wijze kennisgemaakt met de natuur van het alpengebied. Ook oudere kinderen vermaken zich prima in het van camera’s voorziene snowpark “Smoothpark” in Super-Châtel of op de boardercross. De kunsten kunnen zo gedeeld worden op social media. Wie durft, gaat sleeën met een airboard of neemt de Fantasticable, een tokkelbaan waarmee je op meer dan 140m hoogte boven het skigebied zweeft. Natuurlijk mogen in een resort voorzien van Famille Plus keurmerk kinderopvang en ski lessen voor kinderen niet ontbreken.

Activiteiten

In de bergen en de vallei liggen, naast skipistes, ook wandelroutes met een totale lengte van 80km. De omgeving leent zich prima voor sneeuwschoenwandelingen, het verkennen van de natuur en genieten van het prachtige uitzicht. Maar ook bijzondere activiteiten zoals een rit op een yooner (een traditionele slee), sneeuwschoenwandelen, snowracen en vissen onder het ijs behoren tot de mogelijkheden. In het lawinepieperpark (DVA Park) kan op een speelse wijze, in de vorm van workshops en demonstraties, kennis worden gemaakt met het gebruik van de lawinepieper. Bovendien is er ook een bobsleepiste en kun je in Châtel paragliden! Met ‘’de kleine toeristische trein’’ rijd je door Châtel en kom je langs de bezienswaardigheden, maar ga je ook van de gebaande paden af. Het treintje biedt de mogelijkheid om Châtel in zijn geheel te ontdekken. Liefhebbers van cultuur kunnen in Châtel kennis opdoen over de geschiedenis van de stad door een bezoek te brengen aan één van de ergfoedsites, de kerken en kapelletjes of de oude douane en zagerij. Daarnaast is in het hart van het dorp een groot zwemparadijs en wellnesscentrum Forme d’Ô te vinden. Een aanrader is ook om de lokale kaasspecialiteit Berthoud te proberen. De beste Berthoud kan je vinden bij restaurant Le Vieux Four. Tip: Op donderdag is de Linga piste van 19:30 tot 21:30 uur open voor een nachtelijk skiritje.

Nieuw voor 2018-2019

In augustus 2018 zijn de werkzaamheden rondom een nieuwe skilift in Châtel gestart. De huidige 4- persoons Leitner lift zal vervangen worden door een skilift met een capaciteit voor 6 personen, van het merk Poma. Hierdoor zullen er vanaf december 2018 niet 2600, maar 3000 personen per uur kunnen worden vervoerd.

Evenementen

• Van 12 december 2018 tot 17 april 2019 vindt iedere woensdag van 08:30 tot 12:30 de winterse markt plaats. Hier kunnen verschillende lokale producten en voedingsmiddelen worden gekocht.

• 23 december tot en met 9 januari staat in het teken van Kerstmis en de komst van de kerstman. Tijdens Les Fééries de Châtel verzorgen de hulpjes van de kerstman verschilende workshops en voorstellingen voor kinderen. De kinderen worden verwend met traktaties en verrassingen, voordat de kerstman op 24 december in Châtel arriveert.

• Van 12 februari tot 7 maart en van 9 tot 25 april is de Oude Douane van Châtel zeker een bezoekje waard. Gedurende deze weken gaan we terug in de tijd en worden er bij een bezoek aan deze bezienswaardigheid anekdotes en waargebeurde verhalen verteld, die de strijd tussen de douaniers en de smokkelaars tot leven brengen.

• In 2019 verwelkomt Châtel de FIS Master Kandahar. Deze internationale ski wedstrijd vindt plaats van 1 tot 3 februari.

• Op 2 en 3 februari 2019: “Oxfam Wintertrail”. Tijdens de Oxfam Wintertrail lopen teams 60km met sneeuwschoenen binnen 30 uur om geld in te zamelen voor Oxfam France. Oxfam France zet zich op deze manier in tegen armoede en onrechtvaardigheid.

• Op 8 januari 2018 gaat “La Grande Odysée” voor de zesde keer door Portes du Soleil. Eén van de etappes start op deze dag vanuit het hart van het dorp waarbij er activiteiten en entertainment voor de hele familie zullen zijn. Het is de grootste etappewedstrijd ter wereld voor hondensledetochten en ervaren mushers komen vanuit de hele wereld naar Frankrijk om gedurende 2 weken een afstand van 800km af te leggen.

• Van 25 tot en met 28 februari 2019 vindt de “Châtel Classic” plaats. Een week waarin klassieke muziek centraal staat. Er worden verschillende concerten gegeven in het dorp en er zijn workshops voor kinderen.

• Op 9 maart 2019 vindt de “Razorsnowbike” plaats, een mountainbikewedstrijd in de sneeuw.

• Van 17 tot en met 23 maart 2019 vindt “Rock the Pistes” plaats in Portes du Soleil, een uniek rockmuziekfestival op grote hoogte. Tijdens dit festival worden er 35 concerten gegeven in één week, waaronder buitenlucht concerten op de piste waar je alleen op ski’s kunt komen en après-ski concerten in de dorpen.

Feiten en cijfers

• Geopend van 22 december 2018 tot en met 22 april 2019

• Skigebied van 1.100m tot 2.200m

• 650km piste in Portes du Soleil en 130km piste in Châtel

• Skigebied Portes du Soleil: 300 pistes: 37 groen, 123 blauw, 110 rood en 30 zwart

• Châtel: 9 groen, 16 blauw, 15 rood en 6 zwart

• Espace Liberté (Châtel, Torgon, La Chapelle d’Abondance en Le Corbeau van het Zwiterse Morgins) is 73 pisten en 61 skiliften, 1 snowpark, 1 boarder cross, 4 beginnerszones, 40km langlaufloipes, 80km afgebakende wandelpaden

• Skipas (volwassenen) voor één dag in Portes du Soleil € 53,- en voor zes dagen € 265,- (voor alleen in Châtel is het € 43,- voor één dag en € 205,- voor zes dagen)

• Skipas (jongeren van 16 tot 19 en senioren vanaf 65) voor één dag in Portes du Soleil € 48,- en voor zes dagen € 239,-

• (voor alleen in Châtel is het €38,70 voor één dag en € 184,- voor zes dagen)

• Skipas (kinderen) voor één dag in Portes du Soleil € 40 en voor zes dagen € 199,- (voor alleen in Châtel is het € 32,30,- voor één dag en € 154,- voor zes dagen)

• Bovendien gelden er lagere gezintarieven bij gelijktijdige aankoop van minstens 4 skipassen voor Châtel waaronder tenminste 1 kinder- of juniorenpas. Dagpas: € 38,70 (volwassene), € 29,- (kind) en € 34,80 (jongere). Voor zes dagen: € 184,- (volwassene), € 138,- (kind) en € 166,- (jongere).

• Qua accommodatie is er keuze uit verschillende hotels, appartementen en vakantiehuizen, pensions, B&B’s, een jeugdherberg en zelfs een camping met blokhutten.

• Skiles in het Nederlands mogelijk

• Ook geschikt voor mindervaliden

Klik hier voor meer informatie

Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn