Namibië

Panoramisch uitzicht - Veel perspectief - Alleen in Namibië

Beklim de hoogste zandduinen ter wereld, daal de diepste kloven van Afrika af, ontdek de droogste en oudste woestijn ter wereld, verbaas jezelf over één van ’s werelds grootste rotstekeningen, geniet van al het wild dat over de gigantische zoutpannen loopt en de eindeloze horizons.

Dit is Namibië, waar je verzekerd bent van avontuur!

Bestemmingen, Zakenreizen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

2 maanden geleden

Community conservation in Namibië

Grensoverschrijdend succes!

Sinds de onafhankelijkheid in 1990 streeft Namibië ernaar natuurbehoud en plattelandsontwikkeling met elkaar te verzoenen. Van centraal belang in dit verband is het op de gemeenschap gebaseerde natuurlijke hulpbronnenbeheer (CBNRM), dat in 1996 door de Namibische staat werd opgericht. Het CBNRM-programma is gebaseerd op de overdracht van gebruiksrechten van natuurlijke hulpbronnen aan de plattelandsbevolking. De voorwaarde is dat ze zichzelf organiseren als gemeenschappen in 'Communal Conservancies' (gemeenschappelijke beschermde gebieden).

De mensen in deze 'Communal Conservancies' moeten leren om dieren in het wild te zien als een kans op inkomen en ontwikkeling. In plaats van op olifanten of grote katten te jagen, omdat ze de oogst opeten of boerderijdieren vernielen, moeten de dieren worden gezien als een stimulans voor toerisme. Hoe meer verschillende diersoorten in een regio leven, hoe interessanter het wordt voor toeristen. De grotere vraag naar accommodatie en vrijetijdsbesteding schept banen en een zekere onafhankelijkheid van de beperkte landbouw. De alternatieve inkomstenbronnen houden de bevolking tegen stroperij en de conflicten tussen mens en dier worden hierdoor verminderd.

Succesvol voorbeeld
Een succesvol voorbeeld is de Nambwa Tented Lodge, die zich in het midden van KAZA bevindt. De lodge is een joint venture tussen de Mayuni Conservancy en particuliere investeerders. De Conservancy bezit een aandeel van 15 procent van de lodge, in ruil kunnen gasten de traditionele manier van leven van de Mayuni ervaren en toegang hebben tot een ongerept deel van het reservaat. De grote kuddes olifanten en andere soorten, die in het gebied leven, kunnen vrij bewegen en hun migratieroutes volgen langs conservatieve grenzen
 
Grensoverschrijdend succes
De innovatieve Community Conservation-aanpak van Namibië is buitengewoon succesvol gebleken, niet alleen binnen de landsgrenzen. Het model is nu een model en benchmark voor de vier andere landen van het grensoverschrijdende beschermde gebied van KAZA. Momenteel zijn er 23 geregistreerde gemeentelijke conservatieven in het Namibische deel van KAZA.
 
Kijk hier voor meer informatie.

   

Bestemmingen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn