Riksja Retail

Reizen die je dichterbij brengen

Zelf een reis samenstellen voor reizigers zonder het gedoe van alles zelf uit te zoeken? Dat is wat wij aanbieden. In onze Travel Planner vind je voor ongeveer 35 landen een aantal standaard rondreizen, die bestaan uit bouwstenen. Een bouwsteen is een pakketje van een paar nachten in een kleinschalige accommodatie met optionele excursies en vervoer. Jij kiest de rondreis met bouwstenen die je reizigers het leukst vinden en ons systeem plakt ze handig aan elkaar. We luisteren daarnaast graag naar de voorkeuren van je reizigers, zodat we jou goed kunnen adviseren bij het samenstellen van hun reis.

Touroperators
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

6 maanden geleden

Even kletsen met… Carina Erkens (TUI at Home)

Regelmatig gaat Riksja Travel in gesprek met reisprofessionals. Om jullie beter te leren kennen, maar ook om elkaar te inspireren met leuke tips & tricks. Deze keer staat Carina Erkens-van der Weide van TUI at Home in de spotlight.

Na jaren werkzaam geweest te zijn als röntgenlaborante gooide Carina Erkens-van der Weide het roer om. Al op jonge leeftijd had ze een grote passie voor de wondere reiswereld en dus begon ze in 1996 alsnog aan de opleiding tot reisadviseur. In 2001 startte ze als een van de eerste groep ZRA’s van Nederland. Wij vragen ons af: wat vindt ze van haar nieuwe carrière?

Nu of nooit

Op haar negentiende besloot Carina na lang wikken en wegen toch de medische wereld in te stappen. Reizen bleef jarenlang een leuke hobby, tot het punt kwam dat ze meer mee wilde doen dan alleen vrienden en familie adviseren. Na een tijd van studeren, stages lopen en ervaring op te hebben gedaan bij een reisbureau begon ze als ZRA. Carina geniet nu al 18 jaar van de vrijheid, het persoonlijke contact en alle aandacht die ze haar klanten kan geven. Van deze carrièreswitch heeft ze geen spijt.

Je woont en werkt in een van de recreatieve streken van Limburg, aan de rand van het bos. Denk je dat dat anders werkt dan in de Randstad?

“Dat denk ik wel. Ik hoor wel eens van collega’s uit de Randstad dat ze op een dag vier à vijf klanten kunnen helpen. Dat kan ik niet. Veel van mijn klanten hebben meer tijd en aandacht nodig en de levensstijl is anders. Als ik een afspraak bij mensen thuis heb, dan word ik vaak verwelkomd met een kop geurende koffie en een versgebakken vlaai of een schaal bonbonnetjes. Kom ik ’s avonds dan wordt er een fles wijn opengetrokken. Ik ben daar meestal niet met een uur weg. Ik denk dat het in de Randstad iets zakelijker en sneller is en in Limburg gezelliger en persoonlijker.”

Toppers in 2019 (1)

Dat klinkt heerlijk bourgondisch. Hoe ga je daar zakelijk mee om?

“Ik vind dit persoonlijke contact niet alleen het leukste aan ZRA zijn, maar ook erg belangrijk op de lange termijn. Ik neem graag de tijd voor mijn klanten en geef ze daarentegen ook de tijd die ze nodig hebben. Het komt hierdoor bijna niet voor dat een klant uiteindelijk toch nee zegt op een reis. Door dit persoonlijke contact bouw je een bijzondere vertrouwensband op. Ik heb klanten die tijdens mijn start in 2001 als tiener bij mij binnen kwamen wandelen en nu met hun eigen gezin bij mij een reis willen boeken.”

Doe je ook nog iets extra’s voor je klanten?

“Ja, kleine dingen. Bij thuiskomst ligt er bij klanten altijd een ‘welkom thuis’ kaartje op de deurmat en bel ik om te vragen hoe de vakantie is geweest. Bij een bijzondere reis geef ik vaak een klein cadeau passend bij de gelegenheid of het land waar ze naar toe gaan. Soms doe ik ook gekke dingen. Ik had bijvoorbeeld een klant die vreselijk in zijn maag zat met het onderbrengen van zijn hondje. Nou, die heb ik tijdens zijn vakantie in huis genomen. Toen was ik niet alleen ZRA, maar had ik ook een hondenpension. Misschien moet ik daar iets mee gaan doen…”

Welke reizen heb je de afgelopen tijd veel geboekt?

“Ik heb de laatste tijd redelijk veel cruises geboekt naar bijvoorbeeld de Noorse Fjorden, de Canarische Eilanden en het Caribisch gebied. Tamelijk veel samengestelde reizen, de gebruikelijke pakketreizen naar de zon en na een rustige periode weer Turkije.”

Cruises, dat hoor je niet zo vaak. Ben je zelf ook een cruiser?

“Zeker, ik heb onder andere de Middellandse Zee en het Caribisch gebied al gedaan. Ik vind cruisen een hele leuke manier van reizen. Je kunt in korte tijd veel zien, je kunt je spulletjes in de hut laten liggen, de verzorging aan boord is goed geregeld, er is veel entertainment en lekker eten en drinken. Eens een cruiser, altijd een cruiser. Wanneer ik mensen bij de juiste rederij, op het juiste schip en de juiste bestemming heb geboekt, willen ze negen van de tien keer nog een keer. Mijn tip: weet welke rederijen er zijn. Ga mee op studiereis, maak scheepsbezoeken en ga naar presentaties, workshops en speciale evenementen.”

Toppers in 2019 (2)

Welke bestemming zou je zelf elk jaar wel willen bezoeken?

“Griekenland. Als ik het vliegtuig uitstap en ik ruik de typische Griekse kruiden ben ik meteen weer verkocht. Ik ben verliefd op het land, de enorm gastvrije mensen, de zee en zon, het goede eten en de geweldige sfeer die er hangt. Vroeger ging ik regelmatig met mijn man drie weken eilandhoppen en eindigden we altijd onze reis bij vrienden op Kos. Na al die jaren blijf ik het prachtig vinden.”

En welke reizen zijn je bijgebleven?

“Mijn huwelijksreis naar Hawaii, een studiereis waarbij we met de camper door Canada toerden en mijn reis naar Japan. Mijn vader heeft een half jaar in Japan gewerkt met als opdracht het opzetten van onder andere de stallen (nagemaakt van Paleis het Loo) en het nabootsen van Prinsjesdag voor het attractiepark Huis ten Bosch nabij Nagasaki. Hij vertrok met 22 Friese paarden en Nederlands personeel naar Japan. Wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hem op te zoeken en een maand rond te reizen. Dit was erg bijzonder, en taalkundig een uitdaging; bijna niemand sprak Engels.”

Welke klant breng jij onder bij Riksja?

“Iemand die niet van de massa houdt, van de gebaande paden af wil, die flexibel is en de bestemming echt wil beleven.”

Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn