Zuid-Afrika

Inspiring new ways

Zuid-Afrika is dé bestemming om avontuurlijke safaritochten te maken en de big five te spotten, wereldsteden als Johannesburg te ontdekken en te genieten van de beste wijnen ter wereld. Ontdek alles over het diverse Zuid-Afrika. Maak kennis met de highlights, ontvang de beste tips van South African Tourism en laat je inspireren.

Bestemmingen, Zakenreizen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn
afbeelding van TravEcademy

TravEcademy

6 maanden geleden

Zuid-Afrika’s rustige culinaire alternatief

Volg de sterren en de stille wegen door de Karoo

Als jouw klanten een passie hebben voor authentieke gerechten en nieuwe smaken, of als ze wellicht nieuwe kneepjes in het kookvak willen leren, dan is de Karoo in de Oostkaap de juiste plek. 

Maak een road trip door de Karoo, waar de open vlaktes omringd worden door ‘koppies’ of platte heuvels en blauwe bergen. Hier vind je de soulfood van de Oostkaap. Waar schrijvers, kunstenaars, muzikanten, bierbrouwers, chefs, hoteliers en een nieuwe generatie jonge boeren je zijn voor gegaan in hun zoektocht naar een alternatief voor de Tuinroute. De specialiteiten van de Karoo zijn trouw gebleven aan hun basis: vlees is Karoo lam, schaapsvlees of wildbraad, ‘veldkos’ zoals spekboom en zijn de oorspronkelijke groenten en kruiden die eeuwenlang aan de gerechten zijn toegevoegd.

Karoo route
De Karoo hartland foodieroute kan gemakkelijk gecombineerd worden met populaire safarivakanties en met fantastiese ervaringen. De reis begint en eindigt in Port Elizabeth (PE), een stad die sterk in opkomst is, maar niet pretentieus is en geen hoge prijskaartjes kent. Begin je foodietour bij de eerste craft brouwerij Bridge Street Brewery waar zij een hoppy pilsner, lager en stout op de perceel brouw. Stop tijdens een ontdekkingsreis door de Karoo even om traditionele ‘padkos’ in te slaan, of allerlei lekkernijen als zelfgemaakte roosterkoek, koeksisters, biltong of één van de beroemde taarten in de populaire Nanaga farm shop
 
Geniet van een schilderachtige zonsondergang over de Karoo in het Angler & Antelope Guesthouse, temidden van de vele historische panden en weelderige tuinen in Somerset Oos, voordat je leert hoe u een voorgerecht van versgevangen forel moet bereiden, gevolgd door een andere huisspecialiteit, een langzaam gegaarde lamsrack met whisky, met dank aan gastvrouw en -heer Annabelle and Alan Hobson. 
Probeer ook een ander lokale lekkernij, Spekboom, deze inheemse groenblijvend boom is een milieu wonderweker, met die potentieel om de uitstoot van kooldioxide aanzienlijk te verminder - meer als enige ander plant. De Spekboomsalade van Annabelle is voortreflijk!
 
De volgende stop is Kim van Niekerk’s moestuin op de boerderij Albertsvale in de tuinstad Bedford. Deze parel in de Karoo heeft haar koloniale Britse karakter grotendeels behouden, wat geresulteerd heeft in een groot aantal prachtige tuinen die geëerd worden in zowel lokale gerechten als tijdens het jaarlijkse festival. Kim’s beroemde tuin staat vol met eetbare planten en mooie bloemen en is een stille, weelderige oase in het hart van de stoffige Karoo. Dankzij haar passie voor tuinieren en gezond leven, biedt Kim ook een aantal workshops aan op het gebied van tuinieren en bewust eten, maar het is de verse lunch met vrijwel alle ingrediënten uit eigen tuin die de show steelt. Het eten is geschikt voor vegans.
 
We adviseren een pauze in de reis in te lassen om gelegenheid te hebben voor het ontdekken van wat eens het epicenter van de Vrijheidsstrijd was, waaronder het plaatsje Cradock: hier vind je het Cradock Four monument en het Lingelihle Township, de voormalige woonplaats van de beroemde vrijheidsstrijders die een bezoek onder leiding van een gids zeker waard is. Een andere lokale beroemdheid is de schrijfster van 'A Story of An African Farm', Olive Schreiner, wiens voormalige woonhuis nu dienst doet als het Schreiner House museum en wiens verhalen nog dagelijks verteld worden in het plaatselijke koffiehuis. Karoo specialiteiten zijn overal verkrijgbaar, niet in de laatste plaats in het Tuishuise and Victorian Manor restaurant and hotel, waar chef Maswazi Mabusela bekroonde Xhosa gerechten klaarmaakt, zoals ‘stoboti’. Tien kilometer buiten Cradock ligt het mooie Mountain Zebra National Park, opgericht ter bescherming van de bedreigde bergzebra maar tevens het domein van cheeta’s, leeuwen en buffels temidden van uitgestrekte vlaktes.  
 
Neem het landweggetje naar Nieu Bethesda, een dorpje dat bekend werd door de excentrieke kunstenares Helen Martins, wiens huis is getransformeerd in hetzij iets geweldigs hetzij iets eigenaardigs, afhankelijk van uw smaak, en binnenkort tot Nationaal Erfgoed wordt uitgeroepen. Voor de wanhopige kunstenares boden licht, kleur en bijzondere sculpturen een uitvlucht uit het saaie alledaagse bestaan dat zij verafschuwde The Owl House. Als je trek hebt, proef dan enkele van Ian’s ‘potjies’ in The Karoo Lamb aan de overkant, een perfecte plek om de wereld aan je voorbij te zien trekken.   
Overnacht op de nabij gelegen boerderij Ganorawaar gasheer- en vrouw JP en Hester Steynberg hun gasten kennis laten maken met een ongebruikelijke combinatie van medicinale planten, fossielen en schapen. 
 
Het plaatsje Graaff-Reinet wordt vrijwel geheel omringd door het Camdeboo National Park en heeft een benijdenswaardig aantal van 220 historische bezienswaardigheden, die gemakkelijk te voet bezocht kunnen worden tijdens een culinaire en historische stadstour. Overnacht in het Drostdy Hotel. Ontdek de Camdeboo tijdens een rondvlucht en een bezoek aan de Valley of Desolation. 
 
Oostkaap is gastheer van verskeie internationale sportevenementen zoals Ironman, kite surfing, surfen op J-Bay, trail-running en fietsen.

Kijk hier voor meer informatie. 

Festivals in 2020:

 

Bestemmingen
Delen:
Facebook
Twitter
LinkedIn